top_left_bg

  Sorodne vsebine
 
  Napotki in nasveti  
  Življenje s stomo  
 
 
  Kontakt
 
  Valencia Stoma-Medical d.o.o.
Gregorčičeva ulica 9
1000 Ljubljana

Tel.:      01 251 24 90
Fax:      01 251 49 59
E-pošta:

Brezplačno kliči:
080 15 45

Naročila:
 
 
  O podjetju  |  Piškotki  |  Stik z nami  
 
CONVATEC TRULIFE
   
 
 
  Domov > Napotki in nasveti
 
 

Nega dojk

SAMOPREGLEDOVANJE

Samopregledovanje dojk je najboljša obramba vsake ženske proti raku na dojkah. Pomaga vam spoznavati lastne dojke in vas seznanja s spremembami, ki se pojavijo v različnih obdobjih vašega življenja. Puberteta, menstruacija, nosečnost, menopavza, kontracepcija in hormonska terapija – vse to lahko vpliva na obliko, velikost in zgradbo dojk. Pregledovati jih morate vsaj enkrat na mesec. Tudi redni medicinski pregledi vam bodo vlili več miru in samozavesti.

PO OPERACIJI...

Po operaciji dojk je pomembno, da nadaljujete z rednim samopregledovanjem dojk in celotnega operativnega področja.

  • Ko boste pregledovale operativno področje, začnite s pregledovanjem brazgotine na prsnem košu in pod pazduho. V manjšem številu primerov se rak na dojki lahko ponovno pojavi kot majhen, rdeč mozolj na brazgotini.
  • Preglejte, če so prisotne bule ali povečane limfne žleze nad ključnico, za njo ali pod njo. Z obema dlanema tipajte od ključnice navzdol, po vsem prsnem košu, do konca reber.
  • S prsti tipajte od strani čez rebra proti prsnici. Ne pozabite pregledati dela pod pazduho. Preiščite, če imate kakršnokoli nenavadno bulo ali zatrdlino.

UČNA PRSNA PROTEZA

Pri osveščanju žensk in učenju samopregledovanja dojk vam je lahko v veliko pomoč tudi učna prsna proteza.
   
To je silikonska prsna proteza, zelo naravnega izgleda in otipa, katere struktura vsebuje zatrdline in vozliče, ki so na otip zelo podobni tistim v rakastem tkivu. 

 

 

TELESNE VAJE

S telesnimi vajami boste pridobili enako sposobnost gibanja rok, kot ste jo imeli pred operacijo. Posvetujte se z zdravnikom ali fizioterapevtom in upoštevajte dobljena navodila.

  • vsak dan si vzemite čas za telovadbo,
  • z intenzivnostjo vaj ne pretiravajte,
  • z vadbo vztrajajte najmanj tako dolgo, da si ponovno pridobite enako moč in okretnost , kot ste jo imeli pred operacijo,
  • izogibajte se prenapornim aktivnostim in sunkovitim gibom,
  • čimprej se vrnite k načinu življenja, kot ste ga bili vajeni pred operacijo,
  • plavanja se izogibajte le dokler ni rana popolnoma zaceljena,
  • vsako poslabšanje gibljivosti rok sporočite zdravniku.

Gibljivost ramen je po operaciji na dojkah pogosto omejena. Glede na obsežnost operacije lahko občutite tudi zategovanje pod pazduho. Nikoli ni prepozno, da izboljšate svojo gibčnost in gibljivost, zato vam predstavljamo nekaj zelo učinkovitih vaj, ki jih najpogosteje priporočajo fizioterapevti po operaciji na dojkah.

Začnite počasi in postopoma povečujte število ponovitev. Preden začnete s telovadbo, se posvetujte z medicinskim osebjem. Z redno vadbo se boste vrnile na pot bolj zdravega in aktivnega življenjskega ritma.

NAVODILA ZA VADBO

Stiskanje rok
Ta vaja preprečuje in zmanjšuje začasno oteklino rok. Vzemite v roke majhno gumijasto žogo (ali podoben predmet). Naredite pest, jo nežno stisnite in popustite. Žoga naj bo čvrsta, vedar še vedno dovolj mehka, da se jo da stisniti. 

Brisanje
Držite brisačo ali ruto stegnjeno navzkriž na hrbtni strani vašega telesa. Premikajte roke tako, kot da bi hoteli brisati hrbet po tuširanju.

Zamenjajte roke in ponovite vajo. Brisača naj bo dovolj dolga, da boste lahko v celoti iztegnili roko.    

Plezanje po zidu
Ta vaja izboljša premikanje rok naprej v ramenskem sklepu. Stopite blizu stene, z obrazom obrnjenim proti zidu. Položite dlani na zid v višini ramen in jih postopoma premikajte navzgor. Nato počasi spuščajte roke nazaj v višino ramen. Vajo ponovite. Na zidu označite višino, ki ste jo dosegli z rokami.

Včasih se zgodi, da ne dosežete višine prejšnjega dne, ampak ne obupajte, saj bo šlo vsak dan bolje. 

Vleka vrat
Tudi ta vaja izboljša premikanje rok naprej v ramenskem sklepu. Obesite vrv prek odprtih vrat, sedite na tla in trdno držite vrata med nogami. Spodnji del vrvi držite v roki (levi /desni) na strani operativnega posega. Zgornji del vrvi pa držite v drugi roki.
Počasi vlecite zgornji del vrvi, da pride navzdol in dvigajte roko (levo/desno) na strani operativnega posega. Vajo ponavljajte in postopoma vlecite vrv višje od prejšnjega poskusa, dokler roke popolnoma ne iztegnete.  

Na vrh strani
 
 
 
 
© 2005-2024 VALENCIA STOMA-MEDICAL d.o.o.
Vse pravice pridržane.
Domov - Pripomočki za nego stome - Sodobna oskrba ran - Nega po operaciji dojke - Napotki in nasveti - O podjetju - Stik z nami Stran poganjaEASYWEB